Nowy temat Wróć do listy tematów

Rozwiązania zadań z finału łamigłówek 2024

napisał Dorota | 26.03.2025 18:41

Czy są dostępne rozwiązania zadań z zeszłorocznych finałów? Konkretnie szukam rundy 3, ponieważ próbuję to rozgryźć, ale ruszyć nie umiem.

Odpowiedz

Rozwiązania nie podpowiadają jak to rozgryźć czy jak ruszyć tylko podają wszystko na tacy. Pytanie czy zrozumiała jest treść samej łamigłówki?

napisał Adrian | 27.03.2025 19:57 | Odpowiedz

Zacznij od najprostszego diagramu za 5 pkt, jak zacząć: -zaznacz sobie np. kropeczką punkty niezaczernione, są to na pewno pola sąsiadujące ze strzałką na które wskazuje strzałka -poszukaj kwadratów 2x2 które zawierają 3 niezaczernione pola, wiesz wtedy, że czwarte pole będzie zaczernione -zaznacz kropeczkami pola sąsiadujące z zaczernionym polem -teraz można iterować i szukać kwadratów 2x2 albo korzystać z informacji o pętli czyli np. strzałka jest blisko gwiazdy ale wskazuje na dłuższą drogę więc musimy jej odciąć krótszą drogę itd. mogą też być pola z kropką, które trzeba połączyć aby zachować spójność obszaru itd. ale praktycznie za każdym razem jak coś dodajesz (kropkę lub zaczernienie) możesz wnioskować dookoła tej nowej informacji

napisał adrian | 28.03.2025 09:20 | Odpowiedz

Tak, wiem, że rozwiązania nie podpowiedzą jak rozwiązać;) ale szczerze mówiąc, nie wiedziałam, że na takie podpowiedzi mogę tu liczyć;) wielkie dzięki! Siadam i kombinuję w takim razie. (Czyli tak, kompletnie nie zrozumiałam treści i miałam nadzieję, że rozwiązanie mi cokolwiek rozjaśni.)

napisał Dorota | 28.03.2025 20:29 | Odpowiedz

Treść łamigłówki ma rozjaśnić booklet z instrukcjami, jest on dostępny na stronie konkursu (wszystkie rundy w jednej instrukcji). Szczególnie w przypadku wersji Delayed jest to ważne bo instrukcja w samym zadaniu z rundy nie tłumaczy co oznacza liczba w strzałce a w booklecie ta informacja jest. Oczywiście same instrukcje nie podpowiadają jak się za to zabrać, ale można właśnie zapytać innych osób na forum, ja nie widzę problemu z dzieleniem się pomysłami, nie przesadzajmy z tą konkurencyjnością, to tylko dobra zabawa i im więcej osób się bawi tym lepiej dla całej "dyscypliny".

napisał Adrian | 29.03.2025 23:15 | Odpowiedz

Partnerzy Fundacji:

LockMe ER Champ
Facebook - Odwiedź nas
Należymy do World Puzzle Federation WPF
Wszelkie prawa zastrzeżone | Copyright Sfinks 2012
Projekt i wykonanie: WhyBlack